فهرست مطالب

مجله سلول و بافت
سال دوازدهم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زینب شقاقی ترکداری، محمد خلج کندری*، محمدعلی حسین پورفیضی صفحات 146-153
    هدف

    این مطالعه با هدف ارزیابی سطح بیان TINCR در بافت های توموری و غیرتوموری مجاور 50 زن مبتلا به سرطان داکتال تهاجمی پستان انجام شد. ارتباط بیان TINCR و خصوصیات بالینی بیماران نیز مورد مطالعه قرار گرفته است.

    مواد و روش‏ها

    RNA تام از بافت توموری و غیرتوموری مجاور بیماران مبتلا به سرطان پستان با استفاده از محلول RNX-Plus جدا شد. سپس، از معرف Prime Script TM RT برای تبدیل RNA تام به cDNA استفاده شد. سطح بیان  TINCRتوسط qRT-PCR کمی شده و نتایج با آزمون تی زوجی تجزیه و تحلیل شد. علاوه براین، برای ارزیابی قدرت بیومارکری  TINCRاز تحلیل منحنی ROC  در بافت های توموری سرطان پستان استفاده شد.

    نتایج

    کاهش سطح TINCR در بافت توموری بیماران مبتلا به سرطان پستان در مقایسه با بافت غیرتوموری مجاور به دست آمد (001/0p<). میزان بیان TINCR با اندازه تومور و متاستاز غدد لنفاوی در بافت توموری سرطان پستان ارتباط منفی داشت.

    نتیجه ‏گیری

    کاهش سطح بیان TINCR در بافت توموری بیماران مبتلا به سرطان پستان نشان می دهد که سطح بیان آن می تواند بافت توموری و غیرتوموری مجاور را از یک دیگر متمایز سازد. علاوه براین، TINCR دارای سطح بیان پایین تری در بیماران مبتلا به سرطان پستان با تومورهای بزرگ، متاستاز غدد لنفاوی و زیرگروه لومینال A و B دارد.

    کلیدواژگان: سرطان پستان، کاهش بیان، lncRNA، TINCR
  • علی محمدعینی، احمدعلی محمدپور *، عباس پرهام صفحات 154-164
    هدف

    در این مطالعه تجربی تکوین فولیکول های تخمدانی با استفاده از فاکتور رشد شبه انسولینی و سلول های بنیادی مزانشیمی مورد مطالعه قرار گرفته است.

    مواد و روش‏ها

    سلول های بنیادی مزانشیمی از مغز استخوان ران 20 سر موش سوری استخراج و تعداد 100 جفت تخمدان موش سوری به مدت هفت روز با هم کشتی فاکتور رشد شبه انسولین (IGF-1) در غلظت های مختلف (0، 1، 5 و 10 میکروگرم)، در حضور و عدم حضور سلول های بنیادی مزانشیمی کشت شدند سپس بررسی و شمارش انواع فولیکول های تخمدانی با رنگ آمیزی های هماتوکسیلین- ایوزین، ماسون تری کروم و پاس انجام شد. تجزیه و تحلیل آماری  با استفاده از نرم افزارSPSS  و آزمون  Tجفت شده با 05/0 p<صورت گرفت.

    نتایج

    در مقایسه فولیکول های تخمدانی گروه کنترل و گروه های مورد آزمایش در اغلب گروه ها تفاوت معنی داری مشاهده شد به طوری که این تفاوت در تعداد فولیکول های پری آنترال گروه تیمار هم کشتی غلطت های 5 و 10 میکروگرم بر میلی لیتر نسبت به گروه کنترل مشهودتر بود و تعداد فولیکول ها  در گروه کنترل از 03/1±25/1 به ترتیب به 71/2±75/13و 28/1±75/10 در غلظت های 5 و 10 میکروگرم رسیده بود. لایه های تکا و گرانولوزا در گروه کنترل و تحت تیمار تفاوت معنیداری را نشان ندادند.

    نتیجه‏ گیری

    این روش در رشد و تکوین فولیکولهای بالغ موثر می باشد و هم چنین میزان آپوپتوزیس سلولی را به حداقل می رساند. بدیهی است استفاده از کشت بافت تخمدان و متعاقب آن به دست آوردن تخمک های با کیفیت، بسیاری از مشکلات نازایی و ژنتیکی را در آینده برطرف خواهد کرد.

    کلیدواژگان: تخمدان، سلول های بنیادی مزانشیمی، کشت بافت، موش سوری، IGF-1
  • مرتضی ممویی*، لیلا پاک نهاد، جمال فیاضی، حمیدرضا ایزدنیا، امین کاظمی زاده صفحات 165-175
    هدف

    هدف این پژوهش، مقایسه اثر افزودن سطوح مختلف ویتامین C (صفر، 5/1، 3، 5/4 و 6 میلی گرم بر میلی لیتر) در رقیق کننده منی بر شاخص های کیفی اسپرم بز نجدی پس از انجماد-یخ گشایی بود.

    مواد و روش‏ها

    نمونه های منی توسط دستگاه الکتروجاکولیتور از 4 راس بز نر با متوسط وزن 5±50 کیلوگرم، هفته ای دوبار جمع آوری شد. نمونه های اسپرم بعد از انجماد-یخ ‍ گشایی ازنظر تحرک باکمک سامانه آنالیز رایانه ای اسپرم (CASA)، درصد اسپرم های زنده و ناهنجار، سلامت غشا و ظرفیت آنتی اکسیدانتی نیز بعد از انجماد-یخ گشایی اندازه گیری شدند.

    نتایج

    نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که رقیق کننده ی اسپرم بز حاوی سطوح 3 و 5/4 میلی گرم ویتامین C در مقایسه با گروه شاهد موجب بهبود تحرک کل، تحرک پیش رونده و درصد اسپرم های زنده شد (05/0>p). در سلامت غشای اسپرم سطح 3 میلی گرم ویتامین C تفاوت معنی داری با شاهد و سطح 5/1 میلی گرم ویتامین C داشت (05/0>p)؛ اما با سطوح 5/4 و 6 میلی گرم ویتامین C اختلاف معنی داری نداشت. درصد اسپرم های ناهنجار تحت تاثیر سطوح مختلف ویتامین C قرار نگرفت (05/0<p). ظرفیت آنتی اکسیدانتی اسپرم در سطوح 5/4 و 6 میلی گرم ویتامین C، بیش ترین مقدار را به خود اختصاص داد و تفاوت معنی داری نسبت به شاهد داشتند (05/0>p).

    نتیجه ‏گیری

    مطابق با نتایج این پژوهش افزودن سطوح 3 و 5/4 میلی گرم ویتامین C به رقیق کننده تریس بعد از انجماد اسپرم بز نجدی باعث بهبود فراسنجه های کیفی و ظرفیت آنتی اکسیدانتی  اسپرم می شود.

    کلیدواژگان: اسپرم، انجماد-یخ گشایی، بز نجدی، رقیق کننده تریس، ویتامین C
  • نسیم نوروزی، نرگس امراللهی بیوکی * صفحات 176-188
    هدف

    هدف از این مطالعه بررسی تاثیرات استرس دمایی بر روند بازسازی بازوی ستاره ی شکننده Ophiocoma scolopendrina و مقایسه ی آن با روند بازسازی در دمای طبیعی بود.

    مواد و روش‏ها

    در این پژوهش، ستاره های شکننده O. scolopendrina جمع آوری شده از جزیره قشم به کمک محلول 5/3 درصد MgCl2.6(H2O)  بی حس شدند و دو بازو از هر نمونه ستاره قطع شد. نمونه ها به 6 دسته تقسیم شدند: سه آکواریوم برای نمونه های شاهد (دمای 25 درجه سانتی گراد) و سه آکواریوم برای نمونه های تیمار استرس دمایی (دمای 32 درجه سانتی گراد). سپس مجددا در بازه های زمانی 24 و 72 ساعت، 14 و 21 روز پس از نخستین برش بازو، نمونه گیری انجام شد. نمونه ها پس از فیکس و دکلسیفای شدن، رنگ آمیزی و توسط میکروسکوپ نوری بررسی شدند.

    نتایج

    بررسی های بافتی روند بازسازی در نمونه های تیمار استرس دمایی نشان داد که سرعت بازسازی در آن ها تا روز چهاردهم، بیش تر از نمونه های شاهد می باشد اما ازاین بازه زمانی به بعد تحمل دما خارج از توان آن ها بود و منجر به آتوتومی و تخریب دیسک این ستاره های شکننده شد. ازطرفی یکی از نتایج جالب، آن بود که ستاره های شکننده ی تحت استرس دمایی، بازوی مینیاتوری خود را در زیر اپیدرم پوشاننده ی محل جراحت بازسازی کردند که شاید مکانیسمی برای حفاظت از بازوی بازسازی شده ظریف و حساس این گونه بوده باشد.

    نتیجه‏ گیری

    نمونه های تیمار استرس دمایی، به علت افزایش سرعت متابولیسمی، سرعت بیش تری در فرآیندهای ترمیم و بازسازی از خود نشان دادند اما با طولانی شدن بازه زمانی، ستاره ها دچار اتوتومی شده و از بین رفتند.

    کلیدواژگان: استرس دمایی، بازسازی، ساختار بافتی، تغییر اقلیم، ستاره شکننده
  • زهرا افضلی، اکبر کارخانه، فاطمه متقی طلب، مهدی فرخی * صفحات 189-205
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر ساخت نانوکامپوزیت فریزدرای بر پایهی ابریشم و نانوذرات ابریشم حاوی مس برای رهایش کنترل شدهی یون مس برای بهبود رگ زایی میباشد.

    مواد و روش‏ها

    در این پژوهش، از داربست نانوکامپوریتی فیبرویین ابریشم حاوی یون مس برای تحریک رگ زایی توسط سلول اندوتلیال استفاده شد. ابتدا مقادیر مشخص مس سولفات به محلول فیبرویین افزوده شده و با روش حلال پوشی نانوذرات حاوی مس ساخته شدند. سپس با استفاده از روش خشک کن انجمادی، داربست های ابریشم حاوی نانوذرات ساخته شدند. اندازه و بار سطحی نانوذرات با استفاده از آزمون (DLS) dynamic light scattering، مورفولوژی داربست و نانوذرات با آزمون(SEM) scanning electron microscopy، ترکیب شیمیایی نانوذرات با آزمونfourier transform infrared spectroscopy (FTIR)، اندازه گیری رهایش یون مس با آزمون atomic absorption spectroscopy (AAS) و مطالعات سلولی با آزمون های MTT و SEM مورد بررسی قرار گرفتند.

    نتایج

    با افزودن غلظت های مختلف یون مس، اندازه ی نانوذرات از 128 نانومتر به 185، 220 و 282 تغییر کرد. هم چنین، با استفاده از داربست های تهیه شده، میزان تکثیر و حیات سلول های اندوتلیالHUVEC  تا 140 درصد نسبت به نمونه ی کنترل افزایش پیدا کرد.

    نتیجه‏ گیری

    نتایج حاصل از این مطالعه بیان گر تاثیر مثبت استفاده از یون مس بارگذاری شده در نانوذرات ابریشم برای القای رشد سلول های اندوتلیال و متعاقبا رگ زایی می باشند.

    کلیدواژگان: فیبروئین ابریشم، یون مس، نانوذره، رگ زایی، سلول های اندوتلیا
  • ام البنین بدری صیقل دهی، هما محسنی کوچصفهانی، ناهید نصیری، مریم شاهوردی، مریم هزاوه ای، عبدالحسین شاهوردی* صفحات 206-219
    هدف

    در روش های کمک باروری انتخاب یک جنین با کیفیت بسیار مهم و مستلزم دسترسی به یک روش استاندارد است. امروزه روش های مختلفی جهت ارزیابی جنین های آزمایشگاهی وجود دارد. در روز سوم و پنجم تکوین، ارزیابی ریخت شناسی براساس میزان کلیواژ، شکل و تقارن بلاستومرها انجام می شود، هم چنین در روش تشخیص ژنتیکی پیش از لانه گزینی، جنین ها از نظر وجود بیماری های ژنتیکی مورد ارزیابی قرار می گیرند، تا در نهایت جنین مناسب برای انتقال به رحم مادر انتخاب شود. از آن جایی که دستیابی به یک روش کم خطر و با دقت بالا برای انتخاب جنین با کیفیت از اهمیت به سزایی برخوردار است، اخیرا ارزیابی متابولیسم جنین با تجزیه و تحلیل مواد جذب و ترشح شده توسط جنین ها در محیط کشت، به عنوان یک روش غیرتهاجمی مطرح شده است که می تواند همراه با ارزیابی مورفولوژیکی، چگونگی رشد و نمو جنین را بادقت بیش تری پیش بینی کند. بر این اساس در این مطالعه مروری روایتی، ارزیابی جنین ها براساس ارتباط متابولیسم جنین و کیفیت آن به عنوان یک روی کرد نوین مورد بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: ارزیابی غیرتهاجمی جنین، مورفولوژی جنین، متابولیسم جنین
|
  • Z Shaghaghi Torkdari, M Khalaj-Kondori *, MA Hosseinpour Feizi Pages 146-153
    Aim

    This study aimed to evaluate the expression levels of TINCR in tumor and adjacent non-tumor tissues of 50 women diagnosed with invasive ductal carcinoma. The association of TINCR expression and the clinical characteristics of patients have also been studied.

    Material and Methods

    Total RNA was isolated from tumor and adjacent non- tumor tissues of breast cancer patients using RNX-Plus. Then, PrimeScriptTM RT reagent was used for converting total RNA to cDNA. TINCR lncRNA levels were quantified by qRT-PCR and results was analyzed with paired sample t test. Moreover, for evaluation the TINCR biomarker potential, ROC curve analysis was used in breast cancer tumor tissues.

    Results

    Reduced levels of TINCR were obtained in tumor tissues of breast cancer patients compared with adjacent non-tumor tissues (P<0.0001). TINCR expression had negative association with tumor size and lymph node metastasis in breast cancer tumor tissues.

    Conclusion

    TINCR lncRNA downregulation in tumor tissues of breast cancer patients indicates that its expression level could discriminate the tumor from non-tumor tissues in breast cancer patients. Furthermore, TINCR lncRNA have low levels in breast cancer patients with large tumor size, positive lymph node metastasis and luminal A and B subtypes.

    Keywords: Breast cancer, Downregulation, lncRNA, TINCR
  • A Mohammadeini, AA Mohammadpour *, A Parham Pages 154-164
    Aim

    In this experimental study, ovarian follicle development was studied using insulin-like growth factor and mesenchymal stem cells.

    Material and Methods

    In this study, mesenchymal stem cells were extracted from the femur bone marrow of 20 mice and 100 pairs of ovaries of mice were co-cultured with insulin-like growth factor (IGF-1) at different concentrations (0.1, 0.5, 1, 5, 10µg) for seven days. Then ovarian follicles were examined and counted by Hematoxylin-eosin, Mason trichrome and PAS staining. Statistical analysis was performed using SPSS software and paired t-test with P<0.05.

    Results

    Comparison of ovarian follicles in the control group and the experimental groups in most groups showed a significant difference between the follicles (P<0.05). This difference was more evident in the number of preantral follicles in the experimental groups of 5 and 10 μg / ml IGF-1 in the presence and absence of mesenchymal stem cells than in the control group. The number of follicles in the control group was 1.25±1.03 and 13.75±2.71; 10.75±1.28 at concentrations of 5 and 10 μg, respectively. Theca and granulosa layers did not show a significant difference in the control and treated groups.

    Conclusion

    This method is effective in the growth and development of adult follicles and also minimizes the rate of cellular apoptosis. Obviously, the use of ovarian tissue culture and subsequent production of quality eggs will solve many infertility and genetic problems in the future.

    Keywords: Ovary, Mesenchymal stem cells, tissue culture, Mice, IGF-1
  • M Mamouei, L Paknahad, J Fayyazi, HR Izadnia, A Kazemizadeh Pages 165-175
    Aim

    The aim of this study was the effect of adding different levels of vitamin C (0, 1.5, 3, 4.5 and 6 mg / ml) after freezing in semen diluent on the quality parameters of Najdi goat sperm.

    Material and Methods

    Semen samples were collected twice a week from 4 male goats with an average weight of 50± 5 kg by electroojaculator. The sperm samples after cryopreservation were analyzed for sperm motility and velocity characteristics using computerized sperm analysis system (CASA), percentage of sperm survival and abnormal sperm, membrane health and antioxidant capacity.

    Results

    The results showed that the levels of 3 and 4.5 mg of vitamin C in diluent of goat sperm containing improved total motility, progressive motility and percentage of sperm survival in comparison with the control group (P<0.05). In sperm membrane health, the level of 3 mg of vitamin C was significantly different from the control and the level of 1.5 mg of vitamin C (P <0.05); But there was no significant difference with levels of 4.5 and 6 mg of vitamin C. The percentage of abnormal sperm was not affected by different levels of vitamin C (P <0.05). Sperm antioxidant capacity at the levels of 4.5 and 6 mg of vitamin C, had the highest value and had a significant difference compared to the control treatment (P <0.05).

    Conclusion

    According to the results of this study, adding 3 and 4.5 mg levels of vitamin C to Tris diluent Najdi goat sperm improves sperm quality parameters and sperm antioxidant capacity after freezing.

    Keywords: Sperm, freezing-thawing, Najdi goat, Tris diluent, Vitamin C
  • N Nowruzi, N Amrollahi Biuki * Pages 176-188
    Aim

    Investigation the effects of thermal stress on the arm regeneration of brittle star Ophiocoma scolopendrina and comparing them with samples regenerated in normal temperature.

    Material and Methods

    In this study, brittle star samples of O. scolopendrina collected from Qeshm Island were anesthetized with 3.5% Mgcl2.6 (H2O) solution. Two arms were cut from each star. The brittle stars were divided into 6 groups: three aquariums for control samples (25 ℃) and three aquariums for thermal treatment samples (32 ℃). Then, at 24, 72 hours, 14 and 21 days post amputation, their arms have been amputated again. After fixing and decalcification, the samples were prepared and examined under a light microscope.

    Results

    Histological studies of the regeneration process in thermal-treated samples showed that the rate of regeneration in them up to 14 days is faster than the control samples, but from this period onwards the temperature tolerance was beyond their tolerance and led to autotomy and disk destruction of these brittle stars. On the other hand, one of the interesting results of this research was that brittle stars under heat stress reconstructed their miniature arm under the epidermis covering the wound site, which may be a mechanism to protect the delicate and sensitive reconstructed arm.

    Conclusion

    Due to the increase in metabolic rate, the samples of thermal treatment showed more speed in the repair and regeneration processes, but with the prolongation of the time period, the stars underwent autotomy and perished.

    Keywords: Brittle star, Climate change, Heat stress, Histological structure, regeneration
  • Z Afzali, A Karkhaneh, F Mottaghitalab, M Farokhi * Pages 189-205
    Aim

    The aim of this study was to prepare freeze-dried silk fibroin nanocomposite containing ion copper loaded silk fibroin nanoparticles to induce angiogenesis.

    Material and Methods

    Here, the silk fibroin nanocomposite scaffold containing ion copper was used to induce angiogenesis in endothelial cells. To prepare the silk fibroin nanoparticles containing ion copper, identified amounts of ion copper were added to the fibroin solution. Then, the nanoparticles were embedded in the freeze-dried silk fibroin scaffold. The size and zeta potential, morphology, and the chemical structure of the nanoparticles were measured by dynamic light scattering (DLS), scanning electron microscopy (SEM), and fourier transform infrared spectroscopy (FTIR). Moreover, the release of ion copper from the scaffold and the biocompatibility of the scaffold were evaluated by atomic absorption spectroscopy (AAS) and MTT assay.

    Results

    The obtained results showed that adding different concentrations of ion copper to fibroin nanoparticles increased the size of the nanoparticles from 128 nm to 185, 220, and 282 nm. Moreover, the growth and proliferation of HUVEC cells on nanocomposites was increased (140%) compared to the control.

    Conclusion

    It should be concluded that copper ion doped SFNPs could appropriately induce the proliferation of endothelial cells which consequently influence the angiogenesis.

    Keywords: Silk fibroin, Copper ion, Nanoparticle, Angiogenesis, Endothelial cells
  • O Badri Seighaldehi, H Mohseni Kouchesfahani, N Nasiri, M Shahverdi, M Hezavehei, A Shahverdi * Pages 206-219
    Aim

    In assisted reproductive techniques, the selection of a good quality embryo is an important goal, which requires access to a standard method. Today, there are several methods for evaluating in vitro embryos. The morphological evaluation is based on the cleavage rate, shape and symmetry of the blastomeres in the day 3 and day 5 of development. Also, in the preimplantation genetic diagnosis (PGD) method, embryos are evaluated for genetic diseases, to finally are selected a suitable embryo for transfer to the mother's uterus. Since it is important to achieve a low-risk, and high-precision method for selecting of good quality embryos. Recently, the evaluation of embryonic metabolism using analyzing of the material absorbed and secreted by embryos in culture medium, as a non-invasive assessment, has been proposed, that can predict the embryo growth and development more accurately along with morphological evaluation. Therefore, in this narrative review study, relationship between embryo metabolism and its quality has been discussed as a new approach.

    Keywords: Non-invasive assessment of embryo, Embryo morphology, Embryo metabolism